Terapija akutne Rozacee

Lečenje Rozacee i Seboroičnog Dermatitisa

Rozacea (Rosacea) je upalno oboljenje lojnih žlezda, najčešće kože obraza, čela, brade i nosa. Može se manifestovati u nekoliko oblika:
  • Perzistentno crvenilo sa vidljivim proširenim krvnim sudovima. Koža je obično blago otečena, osetljiva i dehidrirana. Subjektivni osećaj je zažarenost, zatezanje i peckanje u vidu takozvanog "mravinjanja".
  • Papulo-pustularni oblik sa promenama sličnim bubuljicama i gnojanicama osetljivim na dodir.
  • Rinofima (Rhinophyma) lokalizovana na nosu, uglavnom kod muškaraca. Glavni znaci su crvenilo, prošireni krvni sudovi i zadebljanje tkiva.
  • Očni oblik rozacee, gde su crvene, sitne papule (čvorići) prisutne na očnim kapcima, koža je istanjena i suva. Očni znaci su crvenilo konjuktiva i vodenasti pogled. Osećaj je peckanje u očima.

Karakteriše se smenjivanjem perioda poboljšanja i pogoršanja. Provokativni faktori su stres, sunčanje, promene temperature toplo-hladno, začinjena i ljuta hrana, alkohol. Lečenje akutnog oblika se sastoji od lokalne dermatološke terapije u kombinaciji sa laserskim tretmanima. Prošireni krvni sudovi se efikasno rešavaju Nd-YAG laserom.

Veoma je bitan i psihološki pristup problemu, podrobno objašnjenje o bolesti i toku terapije kao i dobra saradnja i uzajamno poverenje izmedju lekara i pacijenta.

Image
Image
Image
 
Image
Image
Image
 
Image
Image
Image
 
Image