Otklanjanje benignih izraštaja

Otklanjanje svih vrsta benignih izraštaja na koži

Veoma česta pojava braonkastih izraštaja i zadebljanja u predelu lica, vrata i dekoltea, jesu tzv. seboroične bradavice ili seboroične keratoze (verrucae seborrhoice, keratosis seborrhoica). Ove promene predstavljaju benigne proliferacije površnih slojeva kože kod starijih osoba ali se sve češće javljaju i kod mladje populacije. Podjednako su zastupljene kod oba pola. Najčešće su porodično determinisane. Iz ovih promena, nije izolovan virus, te pojam bradavice ne označava virusno poreklo. U početku su to jasno ograničene, blago uzdignute promene na koži, normalno obojene ili žućkaso smedje, promera nekoliko milimetara. Kasnije se šire i orožavanje je izraženije što im daje neravan-bradavičasti izgled i hrapavu površinu, a boja se menja od tamno braon do antracitno crne.

Vrlo često se u pregibnim regijama,oko očiju. Na vratu, ispod grudi i pazuha, javljaju promene na peteljci-papilomi koje takodje pretstavljaju benigne proliferacije.

Image

Broj je vrlo varijabilan od nekoliko do vise desetina, sa godinama se povećava, a takođe i produženo izlaganje suncu utiče na povećanje njihovog broja.
Predstavljaju estetski problem i mogu se otklanjati različitim metodama: elektrokauterom, radiotalasima a najsavremenija i najmanje bolna metoda je laserska (CO2 i ND-YAG). Otklanjanje ovih promena ne nosi nikakav rizik za pacijenta i ne ostavlja posledice.

Seboroične i Aktinične (izazvane suncem) keratoze su premaligne promene. Potrbno ih je blagovremeno otklanjati jer se vremenom njihova površina povećava pa je i otklanjanje teže, tj. može zahtevati hiruršku intervenciju.

Image
Image
Image
Image
Image
Image